joi, 2 noiembrie 2017

Somn de mămică-partea întâi

Mami-Deea după o noapte albă cu un nou-născut


  Îl legăni pe bebe o jumătate de oră și adoarme.Adormi și tu imediat lângă el.
Mi-nu-nat!(că adormi și tu odată cu el, nu minunat că l-ai legănat atât).

   Trec 10 minute și...bebe se trezește! Te trezești și tu!Bună dimineața!!Îi e foame!Din nou???Da, da, asta era.Dupa ce papă lapte de sân vreo 15 minute adoarme așa de frumos încât ți-e mai mare dragul.Il iei ușor să îl pui in pătuț și te gândești ce bine că a adormit.Ups...il pui in pătuț și începe foiala.Verifici să nu aibe pătuțul ghimpi ceva, să nu îl muște salteaua doamne fere.Nu, nimic din toate astea.Cu puțin noroc adoarme liniștit în câteva minute.Nu-si găsea locul.Rasufli ușurată.Acum poți și tu să dormi!Da, ai voie, bebe chiar te încurajează să dormi și tu ca un prunc că el.
  Si te pui și tu în pat ca omul să îți reiei somnul, visele de unde le-ai lăsat.Pai unde le-ai lăsat?Le-ai lăsat tu pe undeva și nu le mai găsești acum, na belea pe cap.Te-au cam părăsit mămico și te-au lăsat în drum.Dar nu e problema:parcă alea 10 minute de somn ți-au dat o energie așa ciudată ce te îndeamnă să strângi după alți, să cureți după alții și chiar să mănânci după alții.Incepi cu mâncarea pentru a prinde și mai multă energie să rezolvăm treaba cu strânsul, curățatul și pe drum mai adaugi și spălatul rufelor și bineînțeles întinsul lor grațios pe sârme.Dupa vreo oră reușești să termini jumătate din ce ți-ai propus.Meriti un premiu și apreciere: puțină aroganta și te încoronezi singura cu o tableta de ciocolata.Perfect! Mai multă energie pentru a termina restul.
  Dar...ce se întâmplă?Se foiește bebe, mârâie in pătuț.Ii pui aspiratorul "să cânte" sunete albe pe tv și deodată puiul tău de om intră hipnotizat in somnul lui, in visele lui să prindă și continuarea (vezi?el de ce poate și tu nu poți?)Te duci sa continui și tu numai că alte treburi... casnice!Mai trece o oră și ... victorie!Ți-ai terminat treburile casnice și simți nevoia să te răsplătești iar, numai că de data asta un somn...ar fi perfect!Te duci tiptil lângă bebe și în câteva minute adormi!Mmm...ce dulce e somnul după atâta muncă!
  Dar ce să vezi?Bebe se trezește și e fresh pentru distracție, plimbat in brațe, să facă turul casei.Iar dacă el e fresh pampersul lui e exact opusul!Tot ce sper e că ți-au folosit minutele alea de somn de mai devreme.Daca nu, încearcă și o cafea!Și pentru că ești o mamă ZEN faci față următoarelor ore cu bebe care sunt foarte solicitante.
  Se apropie momentul somnului de noapte... Mi-nu-nat!Copilul cască și tu odată cu el.Iar...leganat.Da-i pe picioare.In timpul ăsta îți imaginezi ce bine ar fi să te legane și pe tine cineva.Chiar ar fi!Te rogi sa adoarmă.Are ochii cat cepele și greu se lasă adormit.Dar viața ține cu tine și în sfârșit adoarme!Ți-e și ție un somn de nu mai vezi bine!Dar trebuie să te speli, dar îți e așa de somn...Te gândești că ai putea dormi sub duș."Ok...dar dacă nu mă spăl"? îți șoptești.Îți amintești că nici ieri nu te-ai spălat!Rusinicaaa!Deci trebuie azi să se întâmple!In timp ce te speli parcă te roade stomacul de foame.Doar nu te culci cu burta goală? Mănânci...acum îți prepari ceva doar pentru tine, ceva special... să prinzi putere să dormi bine.
  Ok, deci: ai mâncat, te-ai spălat și chiar ai avut timp să te și piepteni iar acum cazi pe pernă extrem de obosita.Somn dulce somn!Asta s-o crezi tu!Bebe se trezește: are chef de joacă! Parcă e mai odihnit că dimineața, dragul de el! În timp ce îți faci datoria de mamă și te joci cu el, încerci să îl culci la loc... bântui pe net și cauți inconștient mame aflate în aceeași ipostază.Afli că pe mine una, m-ai găsit! Zâmbește!Nu ești singura! Suntem mii, milioane! Natura face un experiment trăznit cu noi mamele să demonstreze că... poți supraviețui și fără somn in unele zile, nopți și ani.Apropo de ani...eu, curând voi "sărbători" împlinirea a 4 ani de când nu am mai dormit o noapte întreagă.Nu ai milă dacă îmi spui "la mulți ani".Dar și dacă îmi spui nu mă supăr.Stiu că vor urma și alții.Chiar dacă bebele crește tot te vei trezi nopțile când o să fie bolnăvior, când o să iasă la petreceri când va fi adolescent, când o să fie plecat undeva in excursie, când o să se mute și o să plece la casa lui etc.
  Așa că...vom supraviețui noi cumva.Eu sunt optimistă.
Mami-Deea 'entuziasmată' pentru împlinirea celor 4 ani de nesomn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu